Doma Spomeniki

Ecce HomoSpomenik ECCE HOMO (glej človek) je bil postavljen pri mostu z dnem 26. maja 1726. V letu 1975 je bil premeščen na sedanjo lokacijo. Na podstavku stoji šesterokotni steber katerega vrh zaseda kip Kristusa s trnjevo krono na glavi. Pod kipom Jezusa je razpelo, še nižje pa kip Matere Božje. Vernik lahko tukaj zmoli pet Očenašev in Zdravih Marij v čast Jezusa Kristusa in bolečin Božje Matere Marije ter tako dobi odpustke za tisoč let.

 

 

Spomenik SvetilnikSpomenik Padlim borcem NOV in žrtvam fašizma, postavljen leta 1961, ki ga je oblikoval M. Černigoj z napisom: »Neuklonljivim, ki življenja so v boju za svobodo darovali in vsem, ki v narod svoj v najtežjih dnevih zvesto so in neomajno verovali. V zahvalo dviga se tu spomenik junaških borb in zmag glasnik«, v spomin na žrtve nacizma.

 

 

 

 

 

Svetilnik miruSvetilnik so v spomin padlim žrtvam in Maistrovim borcem iz I. svetovne vojne odkrili leta 1940. Žal so ga že v aprilu leta 1941 razstrelili nemški zavojevalci, ki so prodirali v Jugoslavijo in zasedali naše ozemlje. Domačini so po letu 1945 sestavili ostanke, leta 2004 pa je bil obnovljen. 

Powered by Web Agency

Zadnjič posodobljeno (Petek, 29 April 2011 22:57)